Heb je altijd al interesse gehad in kruiden, wil je een alternatief voor je niet natuurlijke dagcrème of heb je een zetje nodig om zelf aan de slag te gaan, doe dan mee aan deze serie workshops!

 

Je eigen natuurlijke huisapotheek, uitgebreid

In 4 workshops van 2,5 uur leer je verschillende soorten  bereidingen te maken. We gaan  in ieder geval een zalf maken voor verstuikingen/ kneuzingen, een verzorgende wond- en huidzalf, een lippenbalsem en een crème. Als het weer het toelaat gaan we ook buiten de kruiden oogsten/plukken. In mijn tuin of in de buurt, altijd met respect voor de natuur en de regels omtrent wildplukken. Je leert een thee samen te stellen voor bij een beginnende griep en we maken een tinctuur met een pijnstillende werking van wilgenbast. Daarnaast is er ook ruimte om iets te maken a.h.v. ingebrachte wensen. Natuurlijk wordt er ook dieper ingegaan op de werking van de kruiden die aan bod komen. We starten altijd met het proeven van een geneeskrachtige thee, die je ook kunt gaan toevoegen aan je eigen huisapotheek. 

Data wordt in overleg vastgesteld bij voldoende aantal deelnemers.   Locatie: Schin op Geul

Kosten: 150 euro incl materiaal (potjes, zalf, tinctuur, kruidenthee, recepten) en koffie/thee met iets lekkers. 

Meenemen: goede zin, stevige schoenen voor als we naar buiten gaan en  nog wat spullen om alles te bereiden en schoon te maken.

Je eigen natuurlijke huisapotheek, korte variant

In deze workshop van 1 middag of ochtend, gaan we een drietal producten maken voor de natuurlijke huisapotheek: goudsbloemzalf (huid), een tinctuur en een kruidenthee voor beginnende griep. Het is ook mogelijk om je eigen wensen in te brengen als je met minimaal 3 mensen een eigen groep kunt  vormen. 

Data:  4 mei en 16 mei van 9:30 tot 12:30, er is nog plaats!

Verder ook op aanvraag.  Locatie: Schin op Geul. Minimum aantal deelnemers: 3.  Kosten: 40 euro.

Voorjaarskruidenwandeling en zelfgemaakte hapjes

In het voorjaar groeien heel veel planten die je kunt eten. We lopen er meestal aan voorbij, ze zijn zo gewoon en we beschouwen het als onkruid. Jammer, want ze zijn zeer waardevol om ons na de koude wintermaanden weer te voeden met vitamines en mineralen. Ook hebben ze een reinigende werking op het lichaam.  Echte voorjaarsreinigers dus!  De bekendste is de brandnetel, minder bekende voorjaarskruiden zijn bijvoorbeeld: kleefkruid, pinksterbloem, hondsdraf, speenkruid, zevenblad, look zonder look, daslook en weegbree.  We gaan een klein stukje wandelen, beginnen in mijn tuin en lopen dan langs het wandelpad met de meidoornhagen naar de Geul, die op 100 m van mijn achtertuin stroomt. We kijken wat we tegen komen en plukken alleen kruiden die niet beschermd zijn en nemen de 'wildplukregels' in acht. We plukken zoveel mogelijk in mijn eigen tuin. Tijdens de wandeling en evt ook daarna bespreken we kort een aantal kruiden en bij terugkomst maken we er samen een (brandnetel) soep van, een pesto, misschien een salade. Geserveerd met warm zelfgebakken brood van biologisch volkorenmeel en kruidenboter van voorjaarskruiden. Dit natuurlijk wel afhankelijk van wat er op dat moment groeit in mijn tuin en de natuur en kan dus per keer verschillen.

Datum: 13 april en 11 mei van 10:00 tot  ca 12:00 -12:30 uur.  Houd de website in de gaten of het doorgaat!

Kosten: 20 euro, incl kruidenthee/koffie, hapjes en recepten.  Locatie: Schin op Geul. Minimum aantal deelnemers: 3.