Zomerlessen voor bestaande deelnemers

Voor bestaande deelnemers bied ik in de zomer de mogelijkheid om lessen in te halen of om extra lessen te volgen. Zie de mail die ik hierover gestuurd heb voor meer informatie. 

Het zijn de volgende zaterdagen:  in juli: 6,13, 20, 27  en in aug: 4 en 17 (10 aug niet) . Meld je aan voor vrijdags 12:00 uur via de whatsapp groep of per mail. Bij regen of onvoldoende deelnemers is er kans dat het niet door gaat. 

Het volgende seizoen start op maandag 19 aug 2024

Taiji

Taiji is een oude gevechtssport uit China, maar wordt tegenwoordig vooral onderwezen om de gezondheid te bevorderen. Taiji wordt soms ook wel Chinese Yoga genoemd. Tijdens de lessen kom je lekker in een flow, word je meer ontspannen en kom je geest tot rust. Taiji bevordert, net als Qigong, de energiedoorstroom in je lichaam, het werkt ontspannend en is gunstig voor je gezondheid. Taiji heeft een langzaam tempo, het is een van de meest veilige sporten en kost niets aan kleding of attributen.

Qigong zijn losse oefeningen. Qi’ staat voor levensenergie, de basis van alles wat leeft. ‘Gong’ betekent ‘werken’, dus samen: ‘werken met levensenergie’. Het zijn vloeiende bewegingen die makkelijk kunnen worden aangeleerd. Ze worden vooral staand uitgevoerd, maar ook vanuit een stoel zijn de bewegingen uit te voeren. 

Tajiwuxigong is een eenvoudig maar diepgaand systeem voor zelfgenezing. Het doel van Taijiwuxigong is zelfgenezing en zelfregulering van lichaam en geest met behulp van drie soorten oefeningen: Daoyin (kleine oefeningen), spontane beweging en meditatie.

Taiji heeft voor een groot deel dezelfde gezondheidsvoordelen als Qigong, maar het vraagt wat meer tijd, aandacht en inspanning om het onder de knie te krijgen. Een voordeel is weer dat door de vorm te lopen, je in een flow komt en het minder statisch is dan Qigong, waardoor het bij sommige mensen beter past dan Qigong. Qigong heeft weer als voordeel dat de oefeningen makkelijker zijn uit te voeren.

In mijn lessen ga ik, in de opstartfase, beide combineren. Het kan zijn, dat ik het later ga splitsen en aparte lessen ga geven voor Taiji37 of Taijiwuxigong, afhankelijk van de wensen van de deelnemers of mijn eigen inzichten.

Groepslessen zijn wekelijks en vormen een goede basis om wekelijks aan je gezondheid te werken en gestimuleerd te worden om samen aan de gang te gaan en te blijven.

Beginnen met taiji

Het ontdekken van wat Taiji is en voor je kan betekenen kost tijd en inspanning. Tijdens de eerste les denk je misschien ‘is dit alles’ of ‘dit gaat nooit lukken’.  In beide gevallen is het advies: geef het een kans, omdat je nog niet weet wat het gaat brengen, je kunt de impact nog niet echt ervaren. Wellicht ervaar je spierpijn, omdat je ineens heel andere spieren gebruikt of nog niet goed in de ontspanning komt of dat je nog moet leren om binnen je grenzen oefeningen te doen. Geef jezelf enkele maanden de kans om iets nieuws te leren!  

Na een aantal maanden oefenen is het mogelijk om al de volgende verschillen op te merken:

 • Beter houding, betere verdeling van het gewicht
 • Verlichting van spierspanning, nekpijn
 • Meer flexibiliteit, evenwicht en stabiliteit
 • Bewustwording van je lichaam
 • Meer ontspanning, minder gedachten, minder stress
 • Gunstige effecten op bv bloeddruk en ademhaling

Het aanleren van taiji/qigong is een doorlopend proces van een continue verdieping en opruiming van blokkades in je lichaam.  Je gaat de oefeningen met steeds meer verfijning en details uit voeren. Zo kan iedereen op elk moment instromen.

Hoe ziet een les er ongeveer uit

Als eerste beginnen we met ontspanningsoefeningen en opwarming: makkelijke bewegingen om je spieren en gewrichten los en open te maken en om in het hier en nu en in je lichaam te komen. Daarna volgen instructie en beoefening van de taiji-vorm. De bewegingen worden een voor een aangeleerd, daarbij loop ik rond en geef indien nodig tips om de houding te corrigeren. De bewegingen worden aan elkaar geplakt tot vanzelf de vorm ontstaat. Als extra ondersteuning worden ook qigong oefeningen gedaan (taijiwuxigong en andere vormen van qigong). We eindigen met een afsluitoefening.

De kracht van zacht

less is more.. het klinkt tegenstrijdig 'de kracht van zacht', maar door meer en meer te ontspannen gaat de qi meer stromen, wordt je lichaam zachter van binnen en ga je beter voelen waar er nog meer spanning en blokkades zitten. Daar waar er teveel (spier) spanningen zijn, kan de qi niet goed stromen en ontstaan er uiteindelijk blokkades. Vergelijk het met een tak die in een beekje ligt, de tak vangt allerlei rotzooi op en dat wordt steeds meer, het wordt hier 'vol', een blokkade. Daarachter stroomt het steeds minder goed, het wordt daar 'leeg', er komt onvoldoende voeding. Door te ontspannen, kan er weer beweging komen in de geblokkeerde energie, zo kun je werken aan je eigen gezondheid. Daarnaast zorgt de ontspanning en oefening er ook voor dat je je lichaam steeds meer als 1 geheel kunt bewegen, waardoor je kracht toeneemt.

Veel gestelde vragen

 • kan iedereen meedoen: ja, van jong tot oud.
 • heb ik ervaring nodig: nee: je oefent op je eigen niveau, ook zonder ervaring kun je meedoen.
 • waar is het goed voor: Taiji en Qigong is zeer geschikt bij stress, onrust, gespannenheid, vermoeidheid, diverse lichamelijke ongemakken.
 • kan ik elk moment instromen: ja dat kan.
 • wat trek ik aan: makkelijke kleding, sokken of schoenen met platte zolen, zorg dat je het niet koud krijg en geen sieraden, horloges etc.

5 lessen qigong om thuis verder te oefenen

Kennismakingslessen Qigong (of Taichi). Ben je vaak gestrest, wil je beter in balans komen, flexibeler steviger op je benen staan, kom dan meedoen en kijk of het iets voor je is. In 5 lessen van 1 uur krijg je een goede indruk. Je krijgt de oefeningen op papier mee, zodat je thuis verder kunt oefenen. 

Lessen en tarieven

Groepsles datum en tijdstip
Het Bat, therapeutisch centrum Valkenburg Dinsdag ochtend: 9:30 tot 10:30 uur: Taiji37 / Qi gong.
Het Bat, therapeutisch centrum Valkenburg Dinsdag avond: 19:00 tot 20:00 uur: Taiji37/ Qi gong.
't Geboew, Schin op Geul Woensdag ochtend van 9:30-10:30 in de kleine zaal. Taiji37 / Qi gong.
't Geboew, Schin op Geul Maandag avond van 19:00-20:00, in de kleine zaal. Taiji37 / Qi gong.
tarieven per lesplaats Prijs (*)
groepsles in de grote oefenzaal van Het Bat 5. Tarief 9,50 per les. Let op dit wordt nog herzien.
groepsles in 't Geboew, Waranda 43 Schin op Geul. Ingang via de zijkant. Gratis parkeren op het Ljubljanaplein. Tarief 9,00 per les. Nieuwe instromers kunnen eenmalig ter kennismaking 5 lessen afnemen voor 42 euro.
Losse strippen, alleen voor reeds bestaande deelnemers en onder voorwaarden 12 euro
Proefles 1 gratis
Prive les bij mij thuis 21 euro per uur, alleen geldig voor 1 persoon.
5 kennismakingslessen in tuin 5 lessen voor 42 euro. Minimaal 3 deelnemers

* Geldig voor het schooljaar 2024-2025. 

Vakanties en feestdagen

De lessen gaan tijdens de schoolvakanties van regio zuid niet door, dit zijn voor komende schooljaar:

herfstvakantie: 19 okt t/m 27 okt 2024

kerstvakantie: 21 dec t/m 5 jan 2025

voorjaarsvakantie: 22 feb t/m 2 mrt 2025

meivakantie: 26 april t/m 4 mei 2025

zomervakantie: 5 juli t/m 17 aug 2025 

 

Op de  volgende feestdagen gaan de lessen niet door:

Paasmaandag, 21 april

Hemelvaart, do 29 mei

Pinksteren, ma 9 juni